Rind ne demek turkce?

Last Updated on Aralık 22, 2023 by admin

Rind, dünya işlerine önem vermeyen kimse, kalender, gönül eri. Çoğulu rindân’dır. Bu yolda yazılmış şiirler de rindâne sözcüğüyle nitelenir.

Tasavvufta rind ne demek?

Divan şairleri tarafından sıklıkla kullanılan rind kelimesi, Farsça kökenlidir. Bazı kaynaklarda ”rint” şeklinde yazılan bu sözcük, Allah aşkıyla yanıp tutuşan ve dünya nimetlerine önem vermeyen dervişler için kullanılır. Tasavvufta rind ile zahid sürekli çekişme halindedir.10 Tem 2021

Rind ne demek Yahya Kemal?

Rind, kısaca ifade etmek gerekirse dünya umurunda olmayan, gönlünce yaşayan kişinin sıfatıdır.2 Eyl 2009

Rind ve zahid ne demek?

ind ü Zâhid Fuzûlî’nin Farsça mensur eserlerindendir. Tanrı’ya ibadet ve züdhle ulaşmayı öngören zâhidlik ile bunun ancak aşkla mümkün olacağını savunan rindlik kavramlarının kişileştirildiği bu alegorik eserde Rind gönlü, Zâhid‘se aklı temsil etmekte; bu iki kavramın şairin iç dünyasındaki çatışması işlenmektedir.

Rind i aşk ne demek?

osmanlı türkçesi’nde şeyda; çılgın anlamına gelir, rind ise aşk sarhoşu, dış dünyadan kopmuşlar için kullanılan kelimedir.20 Oca 2007

Rinde ne demek TDK?

Türkçe’ye Farsça “rind”den çevrilen kelime TDK‘ya göre iki farklı anlamda kullanılıyor. Bunlardan ilkinde “gönül eri” anlamında kullanılırken buna örnek olarak Yahya Kemal Beyatlı’nın şu cümlesini örnek gösteriliyor “Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde”. Bir diğer anlamı ise “sarhoş, ayyaş kimse” dir.4 Kas 2021

Rind nedir tıp?

Eğer bulgular 1-14 gün arasında devam edip düzeliyorsa buna geriye dönen iskemik nörolojik hasar veya reversible ischaemic neurological deficit’in baş harflerine göre RIND adı verilir. Bulgular 14 günden daha fazla sürüyorsa bu süre içinde tam düzelme olmamışsa serebral infarkt veya tamamlanmış inme adı verilir.

Edebiyatta rind ne demek?

Buna göre, rind, dîvân şiirinde örnek tutulan, kâmil, olgun kişidir. Kendi değer yargıları ile yaşayarak başkalarının düşüncesine önem verme- yen rind, geniş görüşlü bir kimsedir.

Res etmek ne demek?

i., tek., çoğ., Lat. şey, belirli bir şey, mesele, konu. res judicata Lat., huk. mahkemece karar verilmiş mesele. f. lağvetmek, feshetmek, iptal etmek, kaldırmak.

BOI ne anlama gelir?

Boi, bir kişinin cinsiyet kimliği için söylenen LGBT ve butch ve femme topluluklarındaki argo kelimedir. Bazı lezbiyen topluluklarında, artan çeşitli cinsiyet ifadelerinin kabul görmesi yanı sıra, insanların kendilerini bir boi olarak tanımlamalarına izin veriyor.

Bu yazıya puan vermek iter misiniz?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Yorum yapın

SoruYeri.com.tr Bilsen.com.tr