Ilk makale nedir?

Last Updated on Kasım 17, 2023 by admin

Şinâsî’nin Tercüman-ı Ahvâl Gazetesi Mukaddimesi İbrahim Şinasi’nin 1860 yılında Tercümanı Ahval Gazetesinde yayımlanan bu mukaddimesi (ön sözü) edebiyatımızda ilk makale örneği sayılmakta.

Türk edebiyatının ilk makale yazarı kimdir?

Türk edebiyatında ilk makaleyi, İbrahim Şinasî ilk sayısı 22 Ekim 1860′ta çıkan Tercümanı Ahval gazetesinde yayımlamıştır. Makalenin, Türk edebiyatına ilk olarak gazeteyle girmesi tesadüfi değildir. Makale, Türk toplumunun düşünce hayatına yeni bir bakış açısı getirmiştir.

Ilk makale türü nedir?

Makale türü Tanzimat döneminde Batıdan, gazete ile edebiyatımıza girmiş bir türdür. Türk edebiyatındaki ilk gazete; Takvim-i Vakayi’dir. İkinci gazete ise; Ceride-i Havadis’tir. Türk edebiyatındaki ilk makale Şinasi’nin 1860 yılında Tercüman-ı Ahval gazetesinde yayımladığı “Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi” adlı makaledir.26 Kas 2020

Dünya edebiyatında ilk makale yazarı kimdir?

Dünya Edebiyatında ilk makale örneğinin kim tarafından yazıldığı bilinmese de Çin uygarlıkları tarafından oluşturulduğu düşünülmektedir. İlk makalede, silah yapımı hakkında bir metin yer almaktadır. Türk Edebiyatında ise Şinasi ve Agah Efendi tarafından çıkarılan gayri resmi bir gazetede ilk makale örneği görülmüştür.

1 makale kaç sayfa?

Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) – sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa – civarında olmalıdır. Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 1 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır.

Makale nasıl ortaya çıktı?

Şinasi’nin Agâh Efendi’yle birlikte 1860′ta çıkardığı Tercümân-ı Ahvâl ise batılı anlamdaki ilk gazete kabul edilir. Şinasi’nin 1862′te tek başına çıkardığı Tasvir-i Efkar ikinci özel gazetedir. Şinasi, adı geçen gazeteler aracılığıyla “makale”nin yazılı bir tür kapsamında temellerini atmıştır.

Bu yazıya puan vermek iter misiniz?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Yorum yapın

SoruYeri.com.tr Bilsen.com.tr