Cihannüma kimin kitabıdır?

Last Updated on Aralık 10, 2023 by admin

Cihannüma, Katip Çelebi’nin eseri. Cihannüma, Beşiktaş, İstanbul’da bir mahalle. Cihannüma, Osmanlı mimarisinde genellikle kule biçiminde her tarafı camlı bir oda.

Cihannüma hangi bilim Insanina aittir?

Osmanlı ülkelerinin ilk sistematik coğrafya kitabı olma özelliği taşıyan Cihannümâ, değişik ilim sahalarına ilgi duymuş olan Kâtib Çelebi’nin en önemli eserleri arasında yer alır.

Cihannüma ne anlatıyor?

Fiziki Coğrafya’ya ait oldukça ayrıntılı bir girişle başlayan eser, Kristof Kolomb ile Macellan’ın ünlü keşif seyahatlerinin söz konusu edildiği Amerika Kıtası’na, Japonya ve Uzak Doğu Asya’ya dair genel bahisle devam eder.

Cihannüma adlı eser Türk İslam bilgilerini hangisine aittir?

Kâtip Çelebi, az sayıdaki 17. yüzyıl Osmanlı nesir yazarları arasındadır. Kâtip Çelebi’nin Cihannüma adlı eserinden alınan ve İbrahim Müteferrika tarafından 1728’de basılan Hint Okyanusu ve Çin Denizi haritası.

Osmanlıda Cihannüma nedir?

Farsça’da “dünyayı gören” anlamında cihannüma; Osmanlı konut mimarisinde, çoğunlukla çatı arasına yerleştirilmiş, manzaraya hâkim, cephesi veya etrafı camekânla çevrili odalara denilmektedir.

Cihannüma ne demek Osmanlıca?

Cihannümâ; “Dünyayı gören” ve “dünyayı gösteren” anlamına gelen Osmanlıca terimdir. Fasça dünya anlamına gelen “cihan” ve gören / gösteren anlamına gelen “nüma” kelimelerinin bileşimiyle oluşturulmuştur.20 Ağu 2022

Keşfü z Zünun ve Cihannüma kimin eseridir?

Katib Çelebi’nin Arapça yazdığı ve 1652 yılında tamamladığı bibliyografya (kaynakça) eseridir.

Katip Çelebi ye ait eserler nelerdir?

Kâtip Çelebi‘nin Bilinen Tüm Eserleri

  • Arapça Fezleke (Fezleket akvâl’l-ahyâr fi ilmi’t-târîh ve’l-ahbâr)
  • Türkçe Fezleke.
  • Tuhfet’ül-kibâr fi esfâri’l-bihâr.
  • Takvîmü’t-tevârih.
  • Tarîh-i Frengi tercümesi.
  • Tarîh-i Kostantaniyye ve Keyasire (Revnaku’s-saltana)
  • Düstûrü’l-amel fi ıslâhı’l-halel.

Daha fazla öğe…

Katip Çelebi’nin ünlü eserinin adı nedir?

Kâtib Çelebinin Batı’da tanınan en ünlü yapıtı Keşfü’z-Zünun an Esamü’l-Kütübi ve’l-Fünun’dur. Arapça bir bibliyografya sözlüğü olan yapıtta 14.500 kitap ve risalenin adı ve yazarı verilir.

Cihannüma hangi alanda yazılmıştır?

Toplam 762 sayfa olan Cihannüma, Bölgesel Coğrafya özelliğinde yazılmış bir eserdir. Eser dünyanın kıtaları ve birçok ülkesi hakkında bilgi vermektedir. Bu esere 38 şekil konulmuş olup bunların 25 tanesi haritadır.

Bu yazıya puan vermek iter misiniz?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Yorum yapın

SoruYeri.com.tr Bilsen.com.tr