Birikinti yelpazesi ne demektir?

Last Updated on Aralık 4, 2023 by admin

Bir akarsuyun dağlık bir yerden çukur bir düzlüğe indiği yerde taşıdığı türlü sürüntülerin tortulanmasından doğan yelpaze biçiminde yassı kabartı.

Birikinti yelpazeleri nasıl oluşur?

Dağ yamaçlarından düzlüğe inen akarsular, taşıdıkları materyalleri eğimin azaldığı yerlerde yarım koni şeklinde biriktirirler. Bu şekillere birikinti konisi denir. Akarsuların taşıdıkları maddeler ince ise, geniş bir alana yelpaze gibi yayılırlar. Bunlara da birikinti yelpazesi denir.

Birikinti yelpazesi Türkiyede nerede görülür?

Birikinti konisi, ülkemizde İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülen bir şekildir. Birikinti konileri genellikle kurak ya da yarı kurak bölgelerde görülür.11 May 2021

Yelpaze sistemi nedir?

Siyasi yelpaze veya politik spektrum, bağımsız siyasi boyutları sembolize eden bir veya daha fazla geometrik eksen üzerine farklı siyasi konumları sınıflandıran bir sistemdir.

Birikinti konisi aşınım mı birikim mi?

3) Seki (Taraça): Deniz ve karadaki yükselmelere bağlı olarak, akarsuyun yatağını derine aşındırması sonucu eski yatağın basamak şeklinde ortaya çıkmasıyla oluşan akarsu biriktirme şeklidir. 4) Birikinti Konisi: Birikinti yelpazelerinin birleşmesiyle oluşan akarsu biriktirme şeklidir.

Birikinti konisi ne demek?

dağlık bir yerden gelen suyun sürüklediği taş parçalarının, bir düzlükte birikerek oluşturduğu yelpaze biçimindeki yığın.

Bu yazıya puan vermek iter misiniz?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Yorum yapın

SoruYeri.com.tr Bilsen.com.tr