Atabey diye kime denir?

Last Updated on Aralık 17, 2023 by admin

Başta Selçuklu olmak üzere eski Türk devletlerinde önemli kişilere verilen unvan Atabey olarak bilinmektedir. Bunlar içinde Şehzadeler ve bir eyaletin yönetimi ile görevli olan vezirler için değerlendirilir. Genel olarak bu iki önemli kişi için eski Türk devletlerinde bu unvan kullanılırdı.10 Haz 2021

Atabey ne demektir açıklayınız?

Atabey: Selçuklu Devleti gibi bazı Türk devletlerindeki yüksek derecedeki görevli memurlar veya devletin bir bölgesinden sorumlu olan valiler.

Atabey nedir görevi nedir?

Atabeg, atabey ya da atabekü’l-asâkir, Selçuklu Devleti’nde ve sonrasında bazı Türk devletlerinde şehzadeleri eğitip yetiştiren memurlara verilen unvandır.

Ilk Atabey kim?

Atabey unvanını ilk defa Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri Nizâmülmülk tarafından kullanılmıştır.

Atabey Lala aynı mı?

Lala, Osmanlı İmparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında Atabey karşılığı olarak kullanılan bir tâbir olduğu gibi, şehzâdelerin mürebbilerine de bu ad verilirdi. Saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenlere de denir.

Atabey ve Lala benzer mi?

Unvan ilk defa Selçuklularda kullanıldı, fakat daha önceki Türk–İslam devletlerinde de bu vazifeyi gören memurlar vardı. Osmanlılar’da ise, şehzadeleri yetiştirmekle vazifeli kimselere lala denirdi. Öte yandan, yoğunlukla Isparta ve Kırşehir’de, Anadolu Selçuklu kökleri olan Türkmen boyları Atabey adını taşımaktadır.

Şehzade ve Atabey kime denir?

Özellikle Selçuklularda, sultan oğullarının eğitimi ve öğretiminin sorumluluğu altında çalışan devlet adamı veya öğretmenlere “atabey” denirdi. Bu ünvan ilk olarak Selçuklularda kullanılmıştır. Fakat daha önce Türk-İslam devletlerinde de aynı görevi yapan memurlar vardı. Bu kelimenin Osmanlı’daki karşılığı “lala”dır.

Atabey ve Melik ne demek?

Melik; bir devletin başında olan kişi, hükümdar, padişah anlamına gelmektedir. Atabey; özellikle Büyük Selçuklu Devleti olmak üzere, eski Türk Devletleri’nde şehzadeleri yetiştirmek ve onlara eğitim vermek ile görevli kişilerdir.

Atabey ne demek Eödev?

atabey = Eski Türk devletlerinde, özellikle Selçuklularda şehzadelerin eğitimi veya bağımsız olarak bir eyaletin yönetimi ile görevli vezirdir .

Selçuklu Alparslan Atabey kimdir?

Sultan Alparslan Malazgirt Zaferi’nden sonra oğlu Melikşah’ın devlet işlerinde tecrübe kazanması hususunda Nizâmülmülk’ü görevlendirmiş, ona “Ata Hoca” veya “Atabeg” unvanını vermiştir. Ancak Nizâmülmülk’ten itibaren bu unvanla birlikte verilen vazife daha sonra yüksek bir devlet memurluğuna dönüşmüştür.29 Kas 2021

Bu yazıya puan vermek iter misiniz?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Yorum yapın

SoruYeri.com.tr Bilsen.com.tr