Taşiflaksi nedir tip?

Last Updated on Kasım 27, 2023 by admin

Toleransın çok çabuk oluşan bir şekli vardır ki buna Taşiflaksi veya Akut Tolerans adı verilir. Bir ilacın bir dozunun tesiri geçtikten sonra peşpeşe diğer dozları uygulamak suretiyle ilaca karşı dakika veya saatle ifade edilebilecek kadar az bir sürede tolerans oluşması söz konusudur.

Ilaç etkisini değiştiren faktörler nelerdir?

Bazı faktörler ilacın farmakokinetiğini değiştirirken bazıları ise farmakodinamiğini değiştirebilir.

  • İlaç Uygulanan Canlıya Ait Faktörler. IRK: Irkların bazı ilaçlara karşı duyarlılıkları farklı olabilir. …
  • İlaçla İlgili Faktörler. …
  • Çevre ve Beslenme Durumu. …
  • Hasta Sahibi ile İlgili Faktörler.

Farmakolojik tolerans nedir?

Farmakolojide, ilacın duyarsızlaştırılması ile “ilaç toleransı” eşdeğerdir. İlaç toleransı terimi, deneklerin bir ilacın tekrarlanan dozlarının uygulanmasını takiben gelişen tepkilerinin (pozitif veya negatif) daha genel bir kavramını ifade eder.

Farmakodinamik tolerans ne demek?

Farmakokinetik tolerans hedef yerinde etki yapan bir ilacın emiliminde, dağılımında, biyotrans- formasyonunda ya da eliminasyonunda değişikliklere bağlı olarak konsantrasyonunda bir değişiklik olarak tanımlanır.

Antidepresan ilaçlar ağız kuruluğu yapar mı?

Kullanılan ilaçlar; depresyon ilaçları antidepresanlar, alerji ilaçları antihistaminikler, diüretikler, kalp ilaçları kardiyovasküler ilaçlar, ağrı kesiciler analjezikler, yatıştırıcı ilaçlar sedatifler ve tansiyon ilaçları antihipertansifler gibi reçete edilebilen 400’ün üzerinde ilaç ağız kuruluğuna sebep olabilir.16 Nis 2019

Agonist ve antagonist ne demek?

Reseptörleri endojen maddeler gibi aktive ederek etki gösteren ilaçlar ve diğer maddeler de agonisttir. Agonist gibi reseptör molekülüne bağlanabilen ancak onu aktive edemeyen ve agonistin reseptör ile etkileşimini engelleyen maddelere ANTAGONİST* denir.11 Kas 2019

Çapraz tolerans ne demek?

Çapraz tolerans: Bir ilacın veya maddenin ge- nellikle fizyolojik ve psikolojik etkiyi gösteren başka ilacın veya maddenin yerine geçebilmesini yansıtır.

Farmakovijilans ne demek?

Farmakovijilans: Advers reaksiyonların ve ilaçla ilgili diğer sorunların tespit edilmesi, değerlendirilmesi, anlaşılması ve önlenmesine yönelik yürütülen faaliyetler ve bilimsel çalışmalar.

Redistribüsyon ne demek?

Redistribüsyon; bir etkinin sonlandırılması mekanizmasıdır. Metabolizma ya da atılımla hiçbir ilişkisi yoktur. Redistribüsyona; intravenöz veya inhalasyon yoluyla kullanılan lipofilik ilaçlar uğrar.

Bu yazıya puan vermek iter misiniz?
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Yorum yapın

SoruYeri.com.tr Bilsen.com.tr